November en december zijn typisch de maanden waarin veel mensen online shoppen voor Sinterklaas en Kerst, of een goede deal proberen te scoren tijdens Black Friday. Cybercriminelen weten dit ook en zijn maar al te graag in het bezit van uw creditcard of andere privégegevens.
Inflatie en hoge prijzen zorgen voor waakzaamheid
Momenteel zijn veel producten veel duurder dan een jaar geleden en iedereen is op zoek naar de perfecte deal. Ook zijn er nog steeds aanzienlijke tekorten van bepaalde producten, waardoor niet alle producten op voorraad zijn. Cybercriminelen gaan dit tegen door via frauduleuze websites goedkopere producten aan te bieden en door te doen alsof via hun websites moeilijk verkrijgbare producten te bestellen zijn.
Als de consument vervolgens zijn of haar creditcardgegevens invult, gaat de cybercrimineel er met de gegevens vandoor, met alle gevolgen van dien.
Online winkelen vanaf uw werklaptop, beter niet
Iedereen klinkt vast bekend in de oren, je bent aan het werk en wilt snel dat cadeautje online bestellen zodat het nog op tijd in huis is. Het is echter niet verstandig om dit vanaf uw werklaptop te doen, aangezien u dan frauduleuze websites kunt bezoeken.
Volgens Jan Heijdra, cybersecurity-expert bij Cisco in Nederland, vormt dit een aanzienlijk risico. “Privé- en zakelijke online activiteiten kun je het beste scheiden. Wanneer je met je privé-e-mail inlogt op een zakelijke laptop, is de kans dat je malware oploopt veel groter omdat de beveiliging veel lager is. Maar het bezoeken van een kwaadwillende online winkel of het klikken op bepaalde links kan vormen ook een risico voor het bedrijf waarvoor je werkt. Daarom raden we je aan om alleen je persoonlijke laptop of telefoon te gebruiken om online te winkelen, waardoor het risico dat je werklaptop wordt gehackt wordt verkleind.”
Tips voor veilig online winkelen tijdens de feestdagen!
Om u te helpen zo veilig mogelijk online te winkelen, hebben de cyberexperts van Talos, het onderzoeksteam voor bedreigingsinformatie van Cisco, een reeks tips opgesteld om u te helpen voorkomen dat u het slachtoffer wordt van cybercriminelen.
Cliché maar toch relevant, klik niet op ongevraagde links in e-mails en controleer altijd wie de afzender is. Is dit een e-mail met een geweldige aanbieding van een gerenommeerde winkel of merk dat u niet vertrouwt? Voer vervolgens handmatig de URL in om toegang te krijgen tot de site. Als de offerte klopt, is deze meestal ook op de website te zien.
Heb je op de link geklikt? Kijk altijd op welke website je terecht komt, cybercriminelen zijn erg goed in nepwebsites. Let op typefouten in de URL (unxasq.com) en controleer of het bekende slotje actief is in de URL-balk. Dit geeft aan of de website te vertrouwen is.
Vertrouw je de site niet? Controleer het met Talos IP&Domain Reputation. Hier kunt u de URL onderzoeken en informatie bekijken die over de website is verzameld door het Cisco Threat Intelligence Research-team.
Probeer betalingsdiensten zoals Google Pay, Samsung Pay en Apple Pay. Deze diensten maken gebruik van tokenisatie om betalingstransacties veiliger te maken.
Gebruik een native adblocker voor uw browser om malafide advertenties te vermijden die gericht zijn op online shoppers die op zoek zijn naar deals.
En dan nog een laatste snelle tip, als een aanbieding te mooi lijkt om waar te zijn, dan is dat meestal ook zo!
Veilig winkelen kan ook heel gemakkelijk door te kiezen voor achteraf betalen. Een oplichter op het internet kiest er niet snel voor om eerst goederen te sturen dus voor de consument een hele veilige keuze. Er zijn diverse Riverty winkels, Klarna winkels en Afterpay winkels waar je achteraf kan betalen en met een gerust gevoel ervan uit kan gaan dat de pakketten binnen komen.